Ontbijt met huisgemaakte jam, niets lekkerders! Aardbeienjam van verse aardbeien, frambozenjam, iedere dag verse jam bij Ontbijtservice Noorderland. En met een veld vol Paardenbloemen voor onze neus schiet de lente in onze bol. Van al die zonnige bloemetjes gaan we paardenbloemgelei maken als extraatje bij onze ontbijten morgenochtend.

Aan de pluk dus. Want voor een beetje jam heb je enorm veel paardenbloemen nodig.  Vervolgens weer aan de pluk maar dan aan de bloem zelf. Al die kopjes van de paardenbloem moeten geplukt worden. Alleen de fijne gele draadjes brengen het tot de pan. Er mag namelijk geen groen blaadje van de buitenkant van de bloem bij.

Een vlijtig klusje maar zo vang je straks de zon in een potje. Jam met lentekriebels.  Heb je toevallig nu nét geen ontbijt besteld in Groningen of Drenthe voor morgen bij ons? Wil je ook aan de slag en je tuin onkruidvrij hebben? Dan delen wij daarom ons recept en werkwijze zodat je ook kunt genieten van wat de natuur ons geeft.

Paardenbloemjam recept
Paardenbloemjam recept

Wat heb je nodig:

150 gram geplukte gele sprietjes
450 gram water
500 gram geleisuiker
Citroensap, halve citroen

Wat ga je doen:

Doe de gele blaadjes in het water en laat het een paar uur staan. Breng het vervolgens aan de kook en laat het 20 minuten zachtjes koken. Giet het bloemetjeswater vervolgens door de zeef in een schone pan. Druk met de bolle kant van een lepel het blaadjes prutje goed uit.

Daarna de geleisuiker en het citroensap door het geurende water roeren en aan de kook brengen. Dit 3 minuten laten doorkoken en van het vuur af. Schenk het in brandschone potten en koel het snel terug door de pot in koud water te zetten. Hierdoor stopt het kookproces sneller en blijft de smaak lekker fris.

Bij ons komen de zonnestralen al door de koelkast heen. Verwennen we onze klanten (en ons zelf 😉 ) naast de gebruikelijke, heerlijke jam morgen met een honingachtige paardenbloemenjam. Jammie!

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Pin It