Kriekenjam, home made. Alwaar we ook kieken, hangen de krieken. Ongelofelijk veel krieken. En dit jaar zijn we erbij! Vorig jaar wachtend op de bijna rijpe krieken waren onze vogelvriendjes ons voor. Nog één dagje wachten, dachten we, dan zijn ze perfect. Kilo’s donkerrode krieken zo voor het plukken. Pannen en potten vol zoete kriekenjam met een mooi zuurtje.
Maar zover kwam het niet. De natuur ging ons voor. Wij bleken niet de enige liefhebbers te zijn die het op de rijpe krieken hadden voorzien. Dat ene dagje wachten was precies genoeg om de halve vogelpopulatie van Veendam en omstreken te voorzien van vers fruit. Gewapend met een enorme lege schaal troffen wij totaal lege bomen aan. Niet één kriekje achtergelaten!
Dit jaar zijn we er met de kippen bij. Natuurlijk is het de vogeltjes gegund, maar deze keer zijn wij aan de beurt. Beloven we genoeg over te laten om hun buikjes vol te eten én kunnen we onze klanten verwennen met een jammetje extra. Ontbijt met huisgemaakte jammetjes op een kraakvers roomboter croissantje, hoe lekker?!
Met het doorbreken der eerste stralen van het morgenlicht zijn wij er als de krieken bij. En het is zo ver! Tijd voor krieken en kersen, wat is eigenlijk het verschil?
Zowel kersen als krieken zijn fruitsoorten die tot de pruimenfamilie behoren. Ze zijn te vergelijken door hun ronde, sappige vruchten en die groeien bij Ontbijtservice Noorderland aan de bomen. Beide vruchten hebben een rode kleur als ze rijp zijn en zijn rijk aan vitamines, antioxidanten en vezels. Ze worden vaak verwerkt in heel wat gerechten zoals taart of bij ons dus in de kriekenjam.
Hoewel ze uiterlijk op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen tussen kersen en krieken. Kersen zijn over het algemeen groter en zoeter, terwijl krieken kleiner en zuur zijn van smaak. De kleuren van kersen zijn meestal helderrood, terwijl krieken vaak donkerrood tot zelfs bijna zwart kunnen zijn.
Krieken bevatten meestal meer sap dan kersen, waardoor ze geliefd zijn voor het maken van sappen, likeuren en het bekende Belgische Kriekenbier . De stevigheid van de krieken zorgt ervoor dat ze hun vorm behouden tijdens het koken. Kersen daarentegen hebben een zachtere textuur en worden vaak vers gesnoept.
Kriekenbier en likeuren is wat ons betreft een brug te ver bij de ontbijten vroeg in de ochtend. Derhalve doen we waar we goed in zijn: Jam maken! Altijd, iedere dag gegarandeerd huisgemaakte jam bij onze ontbijtservice. En tijdens de zomermaanden een jammetje extra bij het ontbijt omdat we trots zijn op wat we kunnen produceren van al dat seizoensfruit en onze klanten daar graag van willen laten proeven.
Reacties zijn gesloten.