Het eitje bij het ontbijtje, onmisbaar. De één wil ‘m zacht, de ander per se hardgekookt. Snuf zout, lekker hoor. Op brood in plakjes of leeg lepelen uit de schaal. Warm of koud gegeten, zoveel keuzes. Daarom mag een eitje bij het ontbijtje van Ontbijtservice Noorderland niet ontbreken.

En dan hebben we het alleen nog maar over een gekookt ei. Hoe veelzijdig is zo’n eitje nu helemaal?! Een omelet, spiegelei, scrambled eggs, gepocheerd, gevuld, vergeten we wat? Soufflés, cake, quiches, pannekoeken, allemaal ondenkbaar zonder eieren. Kippenei, ganzenei, kwartelei of eendenei, wij houden het bij de kip.

Voorheen had het eitje een slechte reputatie vanwege de cholesterol. Inmiddels weten we dat ons ei vals beschuldigd is en het de verzadigde vetten in ons eten de boosdoeners zijn in ons voedingspatroon. Daardoor mag je als gezond persoon best dagelijks een eitje bij het ontbijtje verorberen.

Wij hebben een paar feitjes  over de eitjes voor je op een rijtje gezet:

-Een kip met rode oorlellen legt bruine eieren en een met witte oorlellen legt witte eieren
-In Nederland worden meer bruine eieren gegeten dan witte
-Witte en bruine eieren verschillen niet van smaak. De smaak van de dooier is afhankelijk van het voer van de kip
-Vers eitje? Niet als het drijft in een kommetje water, blijft hij netjes plat op de bodem liggen is ie vers
-In de zomer, wanneer er meer eieren gelegd worden, is de eierschaal dunner dan in de wintermaanden
-Weet je niet of dat ei rauw of gekookt is moet je het eitje laten draaien. Draait ie soepel? Dan is ie gekookt. Draait ie wiebelig en ongelijkmatig, dan is ie rauw.
-Een ei weegt gemiddeld 55 gram en bevat 70 cal. en 5 gram vet
-Het duurt gemiddeld 24 tot 26 uur voordat het ei gelegd kan worden.

Zo! Dat is het hele eieren eten! Morgenochtend weer een vers eitje bij onze ontbijtjes. Thuisbezorgd in Groningen en Drenthe vanaf 6 uur , wij gaan alvast met de kippen op stok 😉

Eitje bij het ontbijtje

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Pin It