Vandaag, 30 januari, internationale dag van de croissant. Het heerlijke, brosse, luxe Franse ontbijtbroodjes.  Ha! Dat dacht je! Wist je dat die oerFranse croissants eigenlijk oorspronkelijk helemaal niet van Franse origine zijn? Een op een croissant lijkend halve maan broodje is ontstaan in de 13 e eeuw in Oostenrijk en ging onder de naam Kipferl.

Eeuwen later werd de croissant opnieuw geintroduceerd door door de Weense zakenman August Zang toen hij in Parijs een Weense bakkerij ( Boulangerie Viennoise) opende.  Hier verkocht hij Weense broodjes en gebak, onder de verzamelnaam Viennoiserie.  Viennoiserie is de Franse benaming waarmee luxe broodjes worden bedoeld waarin minimaal 10% suiker en/of vet is verwerkt. Lekker bij het ontbijt of bij de koffie.

August Zang ontwierp daarna een variant op de kipferl die hij tot dusver daarnaast verkocht. De oeroude kipferl werdt voortaan gemaakt van getoerd deeg (een soort bladerdeeg). Deze heerlijke “broodjes” werd door de vorm door de Parijzenaren vernoemd naar de wassende maan en vervolgens was de Croissant een feit.

En nu zoveel jaar verder vieren we op 30 januari zowaar de internationale dag van de croissant. En wij, Ontbijtservice Noorderland, vieren mee. Met weer een flinke lading vanmorgen uit onze ovens. Duizenden croissanten hebben we de afgelopen 16,5 jaar mogen bakken. En nog steeds is de lucht van vers gebakken croissants  onweerstaanbaar!

Allereerst ronde croissants, rechte croissants, gebogen croissants, croissants met amandelspijs ( frangipani) en ook ham/kaascroissants, kies maar. Voor onze ontbijten gaan wij voor de licht gebogen croissants. Niet alleen de vorm vinden we belangrijk, maar ook roomboter in het deeg i.p.v. margarine. En dat proef je!

En die lekkere ontbijten bezorgen we in heel Groningen en Drenthe.  7 dagen per week ontbijtbezorging.  Vanaf zes uur ’s morgens tot 13.00 uur s’middags. Kortom, voor ons iedere dag de dag van de croissant dus 🙂 .

 

 

Reacties zijn gesloten.

Pin It